Responzivan dizajn


Responzivan dizajn

Responzivan dizajn (eng. Responsive design) je pristup razvoja web stranica ili web aplikacija, koji osigurava da korisnici web stranice imaju kvalitetan doživljaj prilikom surfanja bez obzira koji uređaj koriste.

Responzivan dizajn je postao neuporedivo značajniji u poslednjih nekoliko godina nakon što je enormno povećan broj korisnika pametnih telefona (eng. Smartphones) i tableta, čime je smanjena upotreba tradicionalnih personalnih računara za potrebe surfanja internetom.

U poslednje vreme, i sam Google postavlja prioritet na “mobile-friendly” web stranice u svojim rezultatima pretrage, čineći da je neprocenjivo bitno da je web stranica optimizovana za mobilne smart uređaje koristeći pristup responzivnog dizajna.

Obezbeđujući responzivnost sadržaja ne samo da se krajnjem korisniku web stranice obezbeđuje kvalitetan i “hassle-free” ugođaj, nego se u startu web stranici osigurava kvalitetno indeksiranje od strane internet pretraživača, čineći da većina SEO eksperata, za responzivan dizajn kaže da on više nije stvar izbora – nego esencijalan da bi web stranica uopšte bila vidljiva na rezultatima pretrage interneta.

Kako se ostvaruje responzivnost?

Front-end okruženja (Eng. Front-end frameworks) kao što su Bootstrap i Foundation su već dug niz godina broj jedan alati za izradu responzivnih web stranica. Upotrebom ovih paketa čiji je koordinatni sistem zasnovan na sistemu kolona i vrsta obezbeđuje se responzivnost na svakom uređaju.


Kontaktirajte nas

Predlog dizajna web stranice u roku od 48h – potpuno besplatno!