Koji tip web sajta je meni potreban?


Koji tip web sajta je meni potreban?

Odlučivanje na izradu nove web stranice nosi određenu problematiku, koja ako se zanemari, može dovesti do puta koji može biti veoma težak i naporan, a na kraju dovesti do toga da se izgubi mnogo vremena, a kao rezultat ne dobije ono što je zamišljeno na počeku.

Ako se odlučite da tim putem krenete sami podrazumijeva se da već imate osnove znanja iz oblasti web hostinga i administracije servera, vladate osnovama programskih jezika HTML, CSS, JavaScript, upoznati ste sa sistemima za upravljanje sadržaja (eng. CMS – Content Management Systems) kao što su Joomla!, WordPress, Drupal, TYPO3, a ako želite da vaša stranica bude responzivna za sve tipove ekrana, onda je nephodno da poznajete i skupove alata (eng. Frameworks) kao što su Bootstrap ili Foundation.

Ako vam nije jasno o čemu pričamo, ne brinite, mi smo tu da vam razjasnimo o čemu je reč!

Osnovno pitanje koje treba da postavite sebi je “Šta želite da ljudi rade kada posete vašu web stranicu?”

Odgovor može biti da želite da pregledaju okolo i saznaju više o vašoj firmi ili Vama, ili može biti da želite da kupe proizvode koje prodajte. Onda kada znate šta želite od posetilaca vašeg web sajta, potrebno je odaberati pravi put u skladu sa vašim potrebama.

Ukoliko je vaš cilj da imate web stranicu koja će da prezentuje vašu firmu ili proizvod, ili generalno, informativnu web stranicu koju želite da održavate sami bez potrebe za mnogo znanja iz oblasti web development-a, uz mogućnost jednostavne nadogradnje web stranice, po cenu ograničenosti na već ugrađene funkionalnosti koje ovi CMS-ovi pružaju, onda je pravi izbor za vas zasnovati vašu web stranicu na nekom od CMS-ova koji će zasigurno zasititi sve vaše apetite za upravljanje vlastitim web sajtom.

Neki od CMS-ova koje agencija Two Dots Media najčešće preporučuje za svoje klijente su WordPress CMS – za jednostavne prezentacione web stranice, blogove ili magazine, Joomla! CMS je moćan sistem koji omogućava izgradnju kompleksnijih web portala upotrebom dodatnih komponenti i plug-in-a koji takođe omogućava jednostavno vlastito upravljanje web sajta kroz administratorski panel. Za potrebe e-commerce web portala koji omogućavanju prodaju proizvoda, kao i online plaćanje, najbolji izbor je Magento Platforma koja je posebno prilagodjena kao dobar osnov za kreiranje online shopova sa lakim načinom administracije.

Ukoliko ipak, želite ultra brzu web stranicu koja je izrađena namenski za vaše potrebe, bilo zbog uštede resursa i efikasnijeg funkcionisanja web sajta, ili zbog prilagođenih funkcija koje CMS-ovi ne pružaju, onda je definitivno vaš izbor – custom programiranje.

Custom programiranje obuhvata, kao što sam naziv kaže – programiranje koje je prilagodjeno specifičnim potrebama, uz maksimalnu uštedu resursa za nepotrebne funkcionalnosti, koje bukvalno, nema granice u funkcionalnostima koje je moguće ostvariti. Za potrebe custom programiranja ne koristi se ni jedan klasičan CMS nego se programiranje zasniva na programiranju “od nule” korištenjem programskih jezika – PHP ili .NET, odnosno zasnovano na prilagođenim okruženjima (eng. frameworks) kao što su Laravel i CakePHP (programski jezik PHP). Programiranje se sastoji od "back-end" programiranja – programiranje administratorskog dijela za lako upravljanje web sajta bez potrebe za znanjem programskih jezika, i "front-end" dela koji obuhvata programiranje dela koji je direktno vidljiv krajnjem korisniku u browseru.

Trebate stručnu pomoć oko izrade vaše web stranice? Mi ćemo Vam pomoći da odlučite šta Vam je potrebno, predložiti odgovarajući programski jezik ili framework, i pomoći vam da se krećete kroz lavirint. Kontaktirajte nas i opišite Vaš projekat danas.


Kontaktirajte nas

Predlog dizajna web stranice u roku od 48h – potpuno besplatno!